paleontica-logo

 

Wat te doen bij de vondst van menselijke resten?

Het gebeurt bij het zoeken naar fossielen wel eens dat er menselijke resten worden aangetroffen. Dit heeft in de eerste plaats betrekking tot de verzamelaar die actief zoeken naar botmateriaal op de Nederlandse stranden. Hier willen we een iets bredere aandacht besteden aan deze mogelijkheid, en enkele richtlijnen geven voor wat te doen. 
 

Wanneer menselijk botmateriaal wordt aangetroffen, gaat het doorgaans niet om fossiele resten. Vaak betreft het (sub)recent materiaal. Maar sta je er soms bij stil dat je mogelijk resten hebt gevonden van iemand die vermist is? Dat er misschien zelfs nabestaanden zijn, die zoeken naar antwoorden?

Vanuit dat oogpunt is het van het grootste belang dat je bij zo'n vondst contact opneemt met de Nationale Politie, meer bepaald met het team dat zich bezig houdt met Cold Case zaken en Vermiste personen. Het e-mail adres kan je hier vinden: LINK.

Een onderdeel van het Cold Case team is het project “Noordzee Slachtoffers” dat zich bezig houdt met de nabestaanden van vermiste personen die, op wat voor manier dan ook, op zee gebleven zijn. Door dit team is nu, na een oproep in diverse gemeenten langs de Nederlandse Noordzee kust, van veel nabestaanden celmateriaal [wangslijm] afgenomen. Van dit celmateriaal is een zogenaamd DNA-profiel vervaardigd. Deze DNA-profielen zijn opgenomen in een databank voor vermiste personen bij het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag.

Zij vragen bijzondere aandacht van de amateur fossielenverzamelaar voor vondsten van menselijke resten, of menselijke specimens in bestaande collecties. De vraag is om deze te melden via het hogergenoemde e-mailadres. Het team draagt er dan zorg voor dat het bewuste botmateriaal wordt opgehaald en onderzocht. De achterliggende gedachte is dat met ieder stukje botmateriaal er een mogelijkheid bestaat dat er een stukje onzekerheid bij nabestaanden / achterblijvers kan weggenomen worden.

Menselijke borstwervel, aangetroffen op het strand bij Bloemendaal aan Zee. Deze bleek na C14 onderzoek uit de bronstijd te stammen (1399-1276 BC). Vondst van Layla Wijsmuller (Layla)

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop