paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Reisverslag: Marokko 2008

Dit artikel vormt een mini-reportage over onze zoektochten in Marokko in mei 2008 en verscheen eerder op het forum. Door onze ogen en door de complexe ogen van Diademaproetus en consoorten (zie hieronder) zag het er ongeveer zo uit...

door Frederik Lerouge

Fossielen zoeken in Marokko doe je best niet op de markt. Het aanbod mag dan wel overweldigend zijn, de prijzen zijn al relatief hoog en het aantal vervalsingen of bijgewerkte fossielen is enorm. Binnen zijn de platte ronde stenen als pizza's rijkelijk belegd met valse trilobieten, en ze worden duur verkocht. Ik ben hoe dan ook geen liefhebber van plastic, en hoewel dit soort winkeltjes een hoog entertainment-gehalte heeft, raken we er snel op uitgekeken. 

Sommige winkelkraampjes zijn vergeven van de vervalsingen

Beter is natuurlijk om ze gewoon zelf te gaan zoeken... Marokko is een geologisch divers land en in verschillende regio's worden uiteenlopende fossielen gevonden. Voor trilobieten moet je zuidwaarts, de Atlas over, richting anti-Atlas. Hier dagzomen lagen uit het Cambrium, Ordovicium, Siluur en Devoon. Een waar geologisch eldorado, maar veel gebieden zijn al goed doorzocht, en om goede vondsten te doen ga je beter een eindje offroad, wat niet steeds vanzelfsprekend is.

Naast fossielen kan je ook allerlei interessante geologische verschijnselen tegenkomen, zoals deze stroomribbels

Indrukwekkende geologische formaties

Nog zuidelijker kom je vroeg of laat de woestijn tegen. Lore zoekt hier naar Orthoceren, maar vooral naar stone tools. Ooit was dit een vruchtbare streek. Zelfs de klimaatsverandering is in zeker opzicht van alle tijden.

Ook op andere plaatsen kom je sporen van verre voorouders tegen...

Lore spot op deze plek enkele afslagen

Gravures rupestres

 

Ordovicium

We bezoeken een Ordovicium-site in de Draa vallei. Hier dagzoomt de Fezouata-formatie, met een rijke fauna. Onder meer trilobieten, graptolieten, eocrinoïden en gastropoden worden gevonden. Het is wel hard werken. De zon is moordend, en het stof kruipt overal. Dan is zo'n sjaal opeens wel handig. In de buurt vinden we sterk verweerde restanten van een trilo die vlot over de 20 cm ging.

Hydrateren en nog eens hydrateren...

Asaphide trilobiet

 

Enkele vondsten

In een andere Ordovicische site zoekn we naar de typerende Calymeniden. Op de colluviale vlaktes nabij Alnif kunnen we verschillende Flexicalymenes bij de staart vatten. Deze zitten meestal in nodules. Het betere materiaal kan je hogerop in de heuvels van Jebel Tiskaouine vinden, maar dan is het weer hard werken. Voor wat, hoort wat.

Vondsten uit het colluvium

Het is even klimmen voor het betere materiaal, maar het uitzicht krijg je er wel bij

Devoon

Ook enkele klassieke devoon-locaties worden bezocht. Aan de Jebel Issoumour bezoeken we de Psychopyge couche, een emsiaan locatie, alsook de vermaarde Couche Rouge, waar trilobieten uit het Pragiaan gevonden worden. Veel vers materiaal is er niet en het ontbreekt ons aan tijd, waardoor de vondsten beperkt blijven tot fragementen en een paar completere stukken.

Sommige vindplaaten zijn niet bepaald moeilijk te vinden. De kuilen zijn meters diep en strekken zich uit over een afstand van tientallen kilometers.

Jebel Issoumour

Eén van de betere vondsten uit de Couche Rouge

 

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop