paleontica-logo

 

Vervalsingen: inclusies in barnsteen

Het doel van de artikelenreeks 'vervalsingen' is om aan de hand van concrete voorbeelden een aantal aandachtspunten mee te geven voor het herkennen van vervalsingen. Dit overzicht is geenszins volledig en kan fouten bevatten. Wees steeds kritisch bij het aankopen van fossielen. In dit artikel worden bijkomende voorbeelden gegeven van vervalsingen aan fossielen in barnsteen.

Vervalsingen van inclusies in amber komen in allerlei vormen. De meest spectaculaire -en dus ook opvallende- vervalsingen worden gemaakt door recente dieren in kunsthars te gieten. Vaak gaat het om weinig plausibele soorten als dagvlinders en schorpioenen, wat het herkennen van deze vervalsingen erg gemakkelijk maakt. De stukken zijn vaak groot, helder, en worden zelden alleen aangeboden. De prijs ligt vele malen lager dan een echt fossiel van dat kaliber zou vangen, en dat alleen zou een oplettende koper wantrouwig moeten maken. Het onderstaande voorbeeld is typerend.

Totaalvervalsing: recente vlinder in kunsthars

Het komt ook voor dat recente arthropoden in échte barnsteen worden ingewerkt. Men splijt hiervoor een stuk barnsteen, maakt een holte waar het insect in past, en sluit de amber terug. Op die manier worden 'hoogwaardige' vervalsingen gemaakt, die er op het eerste zicht erg plausibel kunnen uitzien. Een mogelijke non-destructieve test bestaat uit het roteren van het stuk in het licht, in de hoop dat onder een bepaalde hoek het breukvlak gaat opvallen. Wanneer je een breukvlak ziet lopen door het stuk barnsteen, tot aan de inclusie, kan je er best van uitgaan dat je met een vervalsing te maken hebt.

Een vorm van informatievervalsing is het verkopen van copal als barnsteen. Copal is typisch veel jonger, soms zelfs subfossiel, en is om die reden in regel goedkoper dan barnsteen. Het kan ook inclusies bevatten. Wanneer copal als barnsteen wordt verkocht, kan met gesproken worden over een vorm van zwendel.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop