HOME Geologische Excursiepunten Barkhausen, Duitsland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Geologie locaties

Geologie Foto

Georockhop  Barkhausen
  Duitsland

>> Bekijk Alle locaties
Categoriën

Heb je meer info of correcties? MELDEN
Toegevoegd in: november 2013
Laatst aangepast in: november 2013


Beschrijving excursiepunt:

In het Teutoburger Wald, vlak bij het dorpje Barkhausen, bevindt zich een kleine oude steengroeve die inmiddels niet meer in gebruik is. In deze groeve zijn in 1921 sporen van dinosauriërs gevonden in een door plooiing schuingestelde laag uit het Kimmeridgiaan, Boven Jura (ongeveer 140 miljoen jaar oud).

Het gaat om meerdere sporen van 2 verschillende dinosaurussoorten; sporen van ongeveer 50 centimeter grote, ronde afdrukken van een sauropode en de 40-50 cm grote drietenige afdrukken van een therapode. De wetenschappelijke naam van de grote ‘ronde’ pootafdrukken is Elephantopoides barkhausensis, de pootafdrukken van de therapode worden Megalosauropus teutonicus genoemd. Het is niet bekend welke soort sauropode de Elephantopoides afdrukken heeft gemaakt, maar op basis van de grootte en afstand van de afdrukken wordt geschat dat het om een 10 tot 15 meter grote sauropode gaat.

De laag met pootafdrukken in Barkhausen heeft zeker 70 jaar blootgelegen, onderhevig aan weer en wind, voordat men in 1976 deze bijzondere geologische locatie tot monument verklaarde en van de nodige bescherming voorzag, om deze te preserveren voor toekomstige generaties. De instabiele onderliggende laag is verstevigd en het oppervlak is geïmpregneerd met een kunsthars. Boven de wand is een glazen dak geplaatst om de pootafdrukken verder te beschermen.

Deze locatie met pootafdrukken van dinosauriërs is is één van de meest dichtstbijzijnde bij Nederland. Voor meer informatie, zie GEA vol. 29, nr. 2, pag. 49-80. (Juni 1996).


Heeft u (meer) foto's van dit excursiepunt? Stuur ze in via het Excursiepunten Foto formulier!

Routebeschrijving:

De wand met pootafdrukken ligt vlak bij het dorpje Barkhausen, in de buurt van Bad Essen, en is te bereiken vanaf de L83 (de Huntetalstrasse) tussen Buer and Rabber. Vanaf Melle is het ongeveer 4,5 km tot aan de 'Wanderparkplatz', net voor het correcte dorp Barkhausen. (Net voor Beur ligt nog een ander Barkhausen) Er zijn veel parkeerplaatsen langs deze weg, maar de juiste kun je niet missen gezien de vele borden met 'Saurierspuren' vermelding.

Het is een klein stukje lopen vanaf de weg. Volg het bord 'Saurierspuren' aan de overkant van de weg, een berg omhoog. Links vooraan kom je langs een groot beeld van een dinosauriër en na 100m kom je aan in de oude groeve, bij een steil omhooggaande rotswand met een glazen overkapping. In de wand staan veel pootafdrukken van Dinosauriërs.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van het excursiepunt.

Andere locaties in dit gebied
Fossielen locatie: Bramsche (center)
Fossielen locatie: Bünde (Doberg)
Fossielen locatie: Ennigerloh
Fossielen locatie: Piesberg Osnabrück
Fossielen locatie: Twiehausen
Fossielen locatie: Wallücke
Fossielen locatie: Wehrendorf
Museum: Dobergmuseum

Meer Informatie nodig?

Het Forum op deze site bevat vele discussies over geologie. Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over dit excursiepunt!

Dankwoord

Met dank aan Johan Vellekoop

Verzamelcode

Iedereen die gebruik maakt van de excursiepunten op deze site dient zich te houden aan de Verzamel- en Veldcode!