HOME Fossielen locaties Murray River Cliffs, Australië
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Murray River Cliffs
  Australië

Toegevoegd:
mei 2007
Aangepast:
mei 2007

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In zuid Australië bevinden zich de Murray River Cliffs. De Murray is de grootste rivier in Australië. Hij ontspringt in de Australische Alpen en vormt de grens tussen de staten New South Wales en Victoria. De riviermond uit in 'the Southern Ocean'.

De rivier snijdt dwars door een geologisch gebied dat de Murray Basin genoemd wordt. De mariene (zee) sedimenten in dit gebied zijn gedurende de laatste 50 miljoen jaar afgezet. De rivier zelf is geologisch gezien vrij jong. Het gaat om de kliffen aan de kust bij de monding van de rivier, en ook de kliffen langs de rivierbedding zelf.

De oudste en onderste laag is de Mannum formatie, afgezet in de periode 23-19 miljoen jaar geleden, vroeg-Mioceen (onderdeel van het Neogeen tijdperk). Het gesteente is oranje/geel van kleur en bestaat uit kalkzanden (limey sands) en zanderige kalksteen (sandy limestones). Deze formatie is zeer fossielrijk (o.a. de zee-egel Lovenia forbesi).

De tweede formatie is die van de Morgan Limestone (midden-Mioceen). De kleur van deze kalk is crèmegeel, beduidend lichter dan die van de laag er onder. Hardere en zachtere lagen wisselen elkaar af. Ook deze formatie is zeer fossielrijk (o.a. de zee-egel Monostychia australis).

De derde formatie is een Pliocene (onderdeel van het Neogeen tijdperk), de Loxton Sands. Deze bestaat bijna geheel uit zand, waarin verschillende schelpensoorten kunnen worden gevonden. Duidelijk is dat de zee zich in deze tijd is begonnen met terugtrekken.

De volgende formatie is een opeenhoping van oesters, de Norwest Bend formatie. De laatste laag is de Blanchetown Clay, waarin zich zo goed als geen fossielen bevinden. In de periode dat deze laag is afgezet begon de rivier de Murray zich een weg naar de zee te banen.

Australië zou Australië niet zijn als je niet rekening zou moeten houden met giftige slangen. Ze hebben een gouden regel dat je de kliffen van beneden naar boven afzoekt, zodat je niet onverwachts op een slang kunt stappen.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Cliffs bevinden zich aan de zuidwest kust, ten zuiden van Adelaide en ten noordwesten van Melbourne.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Vooral zee-egels (Lovenia forbesi, Monostychia australia, Eupatagus murrayensis, Ortholophus morganensis, Ortholophus pulchellus, Willungaster scutellaris, etc, etc), en ook bivalven en gastropoden.

Literatuur aangeraden door leden

  • T.A. Darragh, 1988: A Revision of the Tertiary Volutidae (Mollusca: Gastropoda) of South-Eastern Australia, Memoirs of the Museum of Victoria 49(2): 195-307
    Geplaatst door
  • Tony Sadler, N. Pledge and Beryl Morris, -: Fossils of Southern Australia
    ISBN 0 9595010 1 0
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Met dank aan Martijn Schalk voor het leveren van deze beschrijving.

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN