HOME Fossielen locaties Bundenbach, Duitsland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Bundenbach
  Duitsland

Toegevoegd:
september 2006
Aangepast:
februari 2010

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In de Hunsrück in het westen van Duitsland ligt de wereldberoemde vindplaats Bundenbach. In de leisteen uit het onder Devoon tijdperk (400 miljoen jaar oud) zijn prachtige tot in detail bewaard gebleven fossielen gevonden. Fossielen uit de zee afzettingen uit de omgeving van Bundenbach zijn over de hele wereld in musea te bewonderen.

Er zijn diverse privé collecties te bezoeken, en ook is er het kleine fossielenmuseum in de oude groeve Herrenberg in Bundenbach. De groeve is in het hoogseizoen dagelijks geopend, en er worden ook rondleidingen gegeven. In de groeve Herrenberg kun je tegen betaling je geluk beproeven om een berg leisteen te splijten. Gereedschap om de stenen te splijten is aanwezig. Ook voor kinderen een spannende bezigheid!

De leisteen werd gewonnen voor dakbedekking sinds de 16e eeuw in de omgeving van Bundenbach en Gemünden. De groeve Herrenberg stamt al uit 1822. In 1964 is men gestopt met graven in deze groeve. Alle groeves in de omgeving zijn inmiddels ook gesloten omdat het winnen onrendabel werd. De huidige vondstmogelijkheden zijn dus erg beperkt. Er wordt nog wel gewerkt op sommige oude storthopen, maar toestemming krijgen om hier te zoeken is moeilijk.

De fossielen uit Bundenbach zijn over het algemeen gepyritiseerd, maar ze zijn meestal niet onderhevig aan verval. De splijtingsrichting en de gelaagdheid van de leisteen lopen helaas vaak niet parallel. Hierdoor breken de meeste fossielen bij het splijten van de stenen. Het moeten lijmen van de vondsten is vaker regel dan uitzondering.

Het prepareren van de Bundenbach fossielen is een vak apart, en vereist veel ervaring. Met kleine schrapertjes en scalpels wordt voorzichtig het fossiel vrijgelegd. Vroeger prepareerde men met messingborsteltjes, maar hierdoor gaat veel structuur verloren.

De Nederlander Wouter Südkamp organiseert geologische en fossielen excursies in het gebied. Meer informatie op zijn website: http://www.suedkamp-exkursionen.de.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Bundenbach en Gemünden liggen in het westen van Duitsland in de Hunsrück regio. Bundenbach ligt ongeveer 50 kilometer schuin ten zuiden van Koblenz en 15 kilometer ten noordoosten van Idar-Oberstein.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Onderstaand is slechts een zeer beperkte samenvatting van de diversiteit die is gevonden. Er zijn hier complete zeesterren, slangsterren, trilobieten (Meest Phacopida, bijvoorbeeld Rhenops, Chotecops, Parahomalonotus), Kreeftachtigen Nahecaris, vele soorten crinoïden en pantservissen gevonden.

Met behulp van röntgenfoto’s heeft men zelfs de 3D structuur kunnen zien!

Er staan 8 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Bundenbach Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • W Erich Schmidt, 1934: Die Crinoideen des Rheinischen Devons/1.Teil Die Crinoideen des Hunsrueckschiefers
    Abhandlungen der Preussischen Geologischen Landesanstalt/\r\n149 pagina\'s met beschrijving van zeelelies, 34 tafels en 29 afbeeldingen
    Geplaatst door
  • Walther M. Lehman, 1957: Die Asterozoen in den Dachschiefern des rheinischen Unterdevons
    Abh.hess.L-Amt Bodenforsch.21 \r\n160 pagina\'s met beschrijving van zeesterren en 31 afbeeldingen en 55 tafels.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Steinhardt
Mineralen locatie: Idar Oberstein (Juchem)
Museum: Geoskop Urweltmuseum
Museum: Hunsrück Fossilienmuseum

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN