HOME Fotopagina Geologie Zoekresultaten
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Nieuwste Geologie Foto

Geologie Foto

GeorockhopGeologie Foto pagina

OF


U heeft gezocht op '2080-0001.jpg'.

(<< terug naar Uitgebreide Zoekpagina OF Alle foto's weergeven)

Pagina 1 van 1

Geologie
Landschap
Toegevoegd: 10-3-2008
Laatst bewerkt: 11-2-2014 door webmaster
Directe Link
Aanvullingen of verbeteringen? Mail ons!
Geologie
Categorie: Landschap

Opmerkingen:
Onder het wuivend geel van de koolzaadplanten gaan op deze foto bij Cap Blanc Nez tot op 133 meter hoogte fossielrijke Krijt-afzettingen (Turoon/Cenomaan) schuil. Microscopisch kleine algen (coccolieten) vormden in een ondiepe en relatief warme zee, zo'n slordige 70 miljoen jaar geleden, een honderden meters dikke laag kalkslib, die later werd omgezet tot kalksteen. In het Oligoceen werd het gebied opgeheven en kreeg erosie zijn kans, waarbij de harde zandsteen uit de Jura (Cap Gris Nez) vooral veel weerstand bood. Door de stijging van de zeespiegel (na het afsmelten van de ijskap) en riviererosie ontstond er uiteindelijk een open verbinding tussen de Noordzee en de oceaan. Aan zeezijde knagen de golven stukje bij beetje de rotsen weer weg en is een klifkust ontstaan. Het Kanaal wordt door afslag jaarlijks ongeveer 130 centimeter breder.

Locatie
Gefotografeerd in: Cap Blanc Nez, Frankrijk
Datum: mei 2007

Foto gegevens
Door Tom Koops (Spongebob)
Fossiel.net nummer: 2080-0001

 
Pagina 1 van 1

Het doel van de Geologie fotopagina is om een zo compleet mogelijk beeld te geven van geologische structuren uit de hele wereld. Iedereen die wil meehelpen om het systeem te verbeteren of eigen foto's wil toevoegen is welkom! Ga naar het Formulier
Of neem contact op met het Fossiel.net Team. Bedankt!